De bytte Stockholm mot Skeppsbron

Möt Birgitta och Håkan som flyttade från ett hus i Stockholm till en lägenhet på Skeppsbron.

I en trerumslägenhet i kvarter 9 på Skeppsbron bor Birgitta och Håkan Ström sedan 2 månader tillbaka. Hammarbyflaggan som vajar i vinden på balkongen på våning 6 avslöjar att paret har en anknytning till Stockholm.

Håkan som kommer från Jönköping flyttade till Stockholm i slutet av 70-talet. Där träffade han Birgitta, de blev ett par och flyttade ihop. Villan i Älvsjö var under många år ett fantastisk boende, men allt eftersom åren gick blev trapporna i huset något som paret ville slippa.

”Vi ville till en lägenhet och bo nära vattnet. I Stockholm är lägenheter med utsikt över vatten väldigt dyra och eftersom Håkan är från Jönköping har vi varit på besök här många gånger och jag trivs verkligen i staden. Så nu har vi bott här i drygt 2 månader”, börjar Birgitta.

Håkan fyller i ”det var jag som var lite skeptisk till att flytta tillbaka till Jönköping. Man tänker ju på hur det ska bli att flytta ifrån alla vänner och så”.

Först tittade de efter lägenhet i kvarter 3, men dessa blev snabbt slutsålda. Då fick de veta att ett nytt kvarter skulle byggas och var snabba på att köpa en bostad där.

”För oss var det viktigt att lägenheten var nyproduktion för då fick vi vara med och bestämma alla tillval som till exempel dörrar och kakel. Och eftersom vi var ute i så god tid kunde vi själva välja vilken våning vi ville bo på. Vi sitter på balkongen jätte mycket och den här utsikten blir vi aldrig mätta på”, berättar Birgitta och tittar ut mot Munksjön.

Det är inte svårt att förstå vad hon menar när man ser Munksjön och Jönköping sträcka ut sig så långt ögat kan nå. Det är som en tavla att stå på balkongen över trädtopparna och se allt vatten, bebyggelsen och de gröna kullarna som ramar in staden.

”Det finns alltid något att titta på när vi sitter på här. Vi tittar på folk som paddlar kanot i sjön, soluppgångar, solnedgångar, hur staden speglar sig i vattnet och alla lampor på Munksjöbron”, säger Håkan.

Lägenheten har en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Hela bostaden badar i ljus av alla fönster. Inredningen går i moderna inredningsdetaljer som blandas med äldre möbler. Och passande nog är IKEAs Stockholmsserie framträdande i parets lägenhet.

”Vi trivs så bra i lägenheten och i området. Det är lätt att ta sig överallt. Det går flera bussar här utanför, så kollektivtrafiken är bra. Matbutiken ligger i närheten, området är centralt och det är bra promenadstråk precis utanför. Vi har trivts sen första stund” berättar Birgitta entusiastiskt.

”Om det är något vi kan klaga på så är det att det blåser en del på vår ena balkong. Men där ska vi snart sätta upp ett vindskydd, så det kommer bli jättebra det också”, avslutar Håkan.