Nu kan man gå utmed Munksjöns strand igen!

I september förra året meddelade Södra Munksjön Utvecklings AB (SMUAB) att man var tvungen att stänga av delar av gång- och cykelvägen utmed Munksjöns södra strand i cirka 2 år. Men tack vare bra planering, målmedvetet arbete och god vilja kan man redan nu öppna upp promenaden igen!

Det var ett hårt slag när SMUAB meddelade att man var tvungen att stänga delar av det populära gångstråket runt Munksjön och det var inget som man alls hade räknat med eller planerat för. Anledningen till avstängningen var att sanering av parkområdet behövde göras, ledningar grävas ner, nya gator, bland annat den nya Skeppsbrogatan, skulle börja byggas och regnvatten ledas bort under marken. Mycket av åtgärderna har gjorts i närheten av gång- och cykelvägen utmed strandkanten vilket medförde risker för personer som passerade så nära arbetsområdet. Avstängningen planerades att pågå under 2 år.

Men tack vare bra planering, hårt arbete och goda samarbeten har man lyckats dra ner tiden rejält och kan nu öppna parken lagom till sommaren.

- Det är fantastiskt roligt att vi kan öppna igen och det är ett otroligt målmedvetet samarbete mellan oss, HSB, Skanska, WSP och Holst Entreprenad som gör detta möjligt! Alla har haft fullt fokus på att kunna öppna så fort som möjligt och hitta lösningar för att det ska kunna ske så fort det bara går, säger Henrik Gustafsson, vd för SMUAB.

Gång- och cykelvägen beräknas nu kunna vara öppen under en längre tid men kommer behöva stängas av i etapper längre fram. Då gäller det främst vid den faktiska anläggningen av parken men också stabilitets-höjande åtgärder i Munksjön. I samband med arbetet av åtgärderna i parken har man upptäckt att det finns platser i sjöns botten som behöver förstärkas för att skapa en bättre och säkrare stabilitet. Det jobbet fortsätter nu under året men kommer inte beröra gång- och cykelvägen.

Alla stängsel och avspärrningar upp mot byggarbetsplatsen beräknas vara klara imorgon, fredag, och vägen öppnas kl. 14.00. I samband med det finns SMUAB, Skanska och HSB på plats vid Tallahovsgatan och kan berätta mer om utvecklingen i området och bjuder på glass och annat som kan passa vardagsmotionärerna.

- Vi ville verkligen fira att vi kan öppna gångvägen igen och gärna ihop med alla Jönköpingsbor som passerar och motionerar här. Vi hoppas få se många som passerar förbi men också att någon är nyfiken och vill stanna och prata en stund, fortsätter Henrik Gustafsson.

Välkomna på fredag kl. 14.00!